De most komolyan: gondoltátok volna, hogy az olasz "fröccshöz" is közünk van egy kicsit?? Az olaszok narancssárga itala: Lo spritz!
Reggel 10 óra. A piacról ballagok haza, 2-3 szatyorral szenvedve. Kicsit megállok, rendbe szedem magam. Egy kávézó elött, egy asztalnál, 3-4 idősebb nénik és bácsik valami sárga kotélt iszogatnak.
Szombat este 18 óra. A szokásoso szombat esti sétámat teszem a központban. Leülök a törzshelyem elött egy asztalra, és kikérem a szokásosat: fröccsöt!! A mellettem lévő asztalnál 3 idősebb házaspár, de tényleg idős, valami narancssrága koktélt iszogatnak...

Spritz aperol, spritz hugo, spritz campari, spritz liscio...szerintem ahány olasz, annyi féle spritz!
Röviden és tömören, a spritz a legnéppszerűbb ital Olaszországban. Tényleg szinte mindig ezt a narancssárga keserű italt látom.
Szóval történt egyszer, hogy az 1700-1800as években, amikor Észak-Olaszországban az Osztrák-Magyar Monarchia is beleszólt a dolgokba, szóval ez idő tájt a katonánk elkezdték az olasz borokat a saját ízlésük alapján inni, így hát felöntötték szénsavas vízzel... ez a Spritz Liscio: bor (prossecco ) és szódavíz!

De persze ott a Campari, vörös színével keserű ízével, gyógynövényekből készült keserű likőr, szóval ő is megjelenik a piacon, és egész Olaszországot behálózzák.
A mai napig, északon, főleg Alto Adige-ben, az eredeti változatban isszák a fröccsöt, szóval az osztrák hatás igen csak érződik.
..és ha ezek után valakinek kedve támadt volna megkóstolni, hát itt a recept, ki leht próbálni, de én inkább maradnék a nagylépésnél ;)
Spritz Aperol:
- 3 rész Prossecco
- 2 rész Aperol
- 1 rész szóda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése