Ha jellemeznem kéne az olasz konyhát három szóban, akkor ezt mondanám: tészta, bor, zöldségek. Gasztrokalandom pozítív csalódása, hogy a sok tészta, pizza, bor ,mellett igen nagy szerepe van a zöldség-gyümölcs párosnak az olaszok életében....
Volt időben megfigyelni, tapasztalni, kipróbálni, elsajátítani az olasz konyhát...és még lesz is!De ami az első perctől kezdve megfogott, hogy nagyon sok zöldséget esznek. Minden főétkezés során, legalább két féle finomság kerül az asztalra. A különböző zöldségek megannyi variációja. Párolt répa, nyers répa, párolt cukkini, párolt spenót, párolt zöldbab,grillezett padlizsán, grillezett cukkini...és még napestig sorolhatnám. Na és a megannyi saláta féle, amit azelőtt nem is volt szerencsém megkóstolni.
Egy olasz asztal elengedhetetlen kelléke az olívaolaj, a balzsamecet, és friss ropogós kenyér!Így, szinte mindig, egy saláta öntetét a balzsamecet és az olaj képezi! El sem tudnak képzelni mást öntetet...és hát milyen fnom is tud lenni a friss, zsenge radicchio egy kis olívaolajjal és balzsamecettel!Ideális, könnyű ebéd.
Radicchio,szicíliai paradicsom és tonnhal |
És hogy hol juthatunk friss zöldséghez, gyümölcshöz??Szinte bárhol!A helyi piacokon, a zöldségesnél, de még a nagy hiperszupermarketekben is temérdeknyi a választék!
A piac, az városonként, falvanként változik. Nincsenek egységes napok. Minden városnak megvan a saját piacos napja, amikor is az utcákat ellepik az árusok. Van itt minden: ruhaárus, halárus, csetreszes, virágos, tejtermékes, és persze zöldséges. Garantált a frissesség!
Ha nincs éppenséggel piac, akkor a zöldségesnél is megannyi választékot találunk.
Nekem, személy szerint nagyon vicces és fura volt az első zöldséges kalandom. Ha gyümölcsöt, zöldséget vásárolok, szeretem megfogni, megszagolni az árut. Szeretem magam kiválogatni, így tudom, hogy amit megveszek, nem romlott. Itt visszont aranyos kis köténykébe bújt eladók várják és szolgálják ki a betérőket.
Szombat délután nincs piac, és a kis boltok, zöldségesek is zárva vannak. Így ha a vasárnapi húslevesbe való nincs otthon, el kell szaladni a legközelebbi marketbe, ahol szintén nagy választékot találunk. Nekem leesett az álam! Minden friss, rengeteg zöldség, gyümölcs, minden órában rakosgatják a fiss árut...és ami még nagyon tetszett, : külön nejlon kesztyűben kell válogatni!Ez a helyi SPAR, kérem szépen.
Engem nagyon megfogott, hogy ennyire odafigyelnek a zölségek fogyasztására. Sőt, az óvodákban, iskolákban is nagy figyelmet fordítanak erre, még akkor is, ha a gyerkőcöket nehezen veszik rá az evésre.
Szóval néha a rízs krumpli helyett, a párolt sárgarépa is nagyon finom tud lenni, a vasárnapi rántott hússal ;) Nem kell nagy konyhai tudomány.Kreativitás. Ezt kell belecsempészni a minden napjainkba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése