Töki pompos
Az olaszoknak pizzajuk, nekünk töki pomposunk van.
A megmosolyogtató magyaros név eredete Tök városához köthető, ahol egy pompos sütéssel foglalkozó család helyeztette szabadalmi oltalom alá a nevet.
Viszont a Nationel Geographic honlapján ezt találhatjuk: "A magyar konyhában az ősi, honfoglalás kori ételek mellett vezető szerepet játszanak a török hódoltság alatt meghonosodott étkek, amelyek közül a lángos vagy langalló az egyik legnépszerűbb. Bár a hódoltság hozta magával, azonban már az ókori rómaiak is ismerték a lángost, amely most a magyar konyha palettáját színesíti. A jellegzetesen török étel, azaz a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken, régiótól függően nevezik: langalló, kemencés lángos, lángos kenyér vagy töki pompos néven."
Ha pedig ezek után valaki megkívánta volna a kenyér lángost, itt a recept. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 3 közepes krumpli
- 3 dl tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 fej közepes lila hagyma
- 20-30 dkg húsos szalonna
- 10-15 dkg sajt
- só
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk majd puhára főzzük.Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet és áttörjük.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk benne a már áttört krumplit.
A vizet meglangyosítjuk és belekeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.Ha ez kész, hozzáadjuk a liszthez és jól kidolgozzuk.1 órát kelesztjük langyos helyen.
Miközben kel, a tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, felkockázzuk a szalonnát, csíkokra vágjuk a hagymát.
Ha megkelt a tészta, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy minden hová kerüljön a tészta.Előmelegített, 175 fokos sütőben elősütjük, míg nem lesz kemény a teteje.Ez kb. 5 perc.
Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk kockára vágott szalonnával, csíkokra vágott hagymával, és a tetejére reszeljük a sajtot. Körübelül még 10-15 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése