Húzz föl!- ezt jelenti a tiramisu' kifejezés. Ezt akkor mondják, amikor az ember általában fáradt, nics kedve. Na és tegye föl a kezét, aki tejszínnel és mascarponeéval készíti ezt a híres desszertet??
Elég fiatal édesség, hisz az 1980as évekbe, Veneto megyében, Trevisoban készítették legelőször, bár egyes állítsok szerint, Sienaban. Venetoi dialektusban, tiramesu' nak is mondják. Van benne minden, ami felbobja a napod, és egy kis energiát ad: cukor, kávé, és egy kis csöpnyi alkohol.
Szóval, nemrégiben a kezembe akadt az igazi recept, és gondoltam meg is osztom.
Íme a hozzávalók:
- 500g babapiskóta
- 6 tojás
- 500g mascarpone
- 12g zucchero
- 5 kávéscsészényi kávé
- csipetnyi só
A fehérjéét kemény habbá verjük, majd a mascarponés keverékbe, széles mozdulatokkal belekeverjük.
A kávéba, egyenként éppencsakk megforgatjuk a piskótát, és a tepsi méretétől függően, szép sorokat csinálunk. Ezután, jöhet a fele massza, még egy sor piskóta, még egy kicsi krém. Addig csináljuk, amíg van krém. A tepsi méretétől függően kell beosztani a krémet!
Majd a tetejére egy kis kakaópor, természetesen cukrozattlan, és mehet a hűtőbe, körübelül egy fél napra!
Pofon egyszerű, és hamar megvan!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése