Rendszeres olvasók

Keresés ebben a blogban

2016. június 13.

La pizza italiana

La pizza italiana

 

Nekünk a gulyás , az olaszoknak pedig a pizza jutott. Elképesztő hogy mennyire büszkék a pizzájukra!Ugyan már, gulyás leves?!Honnan ez a nagy pizza imádat?Miért is különleges az olaszoknak?

 

    A minap vacsorázni mentünk egy pizzázóba én és pár olasz, este 9kor. Igen, itt elég lazán veszik az ebéd és vacsora időt, nem nagyon kapkodnak el semmit. Míg nálunk, kicsiny kis magyar honban, egy átlag család este 6-7 fele megvacsorázik, itt ez este 8-9 fele ejtik meg, szóval fel is borult a kis bioritmusom.
Virsli és sült krumpli
    Valami csípőset szerettem volna enni, de semmi ilyet nem találtam. Gondoltam magamban, na majd én feltalálom a "Pizza Ungherese"-ét. Így végül is 20 percnyi(!) lapozgatás után, sikerült választanom valamit.
Hisz ugye, a pizza hazájában nem csak a Hawaii pizza létezik...itt csak a képzelet, na meg a türelem szab határt. A pizza sült krumplis verziónál kicsit elgondolkodtam...szóval igen, a pizza tetején egy nagy adag sült krumpli figyel téged. De nem, az egészség tudatos olaszok nem vétkeznek ekkorát. Ahány zöldség, annyi pizza!Ruccolás, paradicsomos, hagymás, brokkolis, cukkinis, céklás, padlizsános, gombás, és még sorolhatnám. Nagyon sok zöldséget esznek, és tesznek a pizzára is.

savoiai Margit kitályné
   Na de honnan is jön a pizza?Már az etruszkok és a rómaiak idejében is létezett egy kenyér pizza jellegű étel, a focaccia. A reneszánsz korban a szegények eledele volt, majd Amerika felfedezése után, már paradicsommal készítették. A legfontosabb dátum mégis 1889 nyara, így szól a legenda amikor is Umberto király és Margherita királyné Napolyba utaztak. A királyné nagyon szerette volna végre megkóstolni a pizzat, talán mert már sokat hallott róla íróktól, művészektől, így a királyi palotába hívatták a nápolyi Don Raffaele Esposito pizza készítőt, aki rögvest három féle pizzát készített a királynőnek, így született meg a "Pizza alla Margherita", minden pizza alapja, és őse, a pizza Margherita, ami nem másból áll mint paradicsom szószból, bivaly mozzarellaból, illetve bazsalikomból. Ez a három összetevő jelképezi az olasz zászlót is.
Ne feledjük el a másik tipikus nápolyi pizzát, a Marinara, amely paradicsom szószból, fokhagymából és oregánoból áll.

     Bárhogy is szóljon a legenda, bárhol is készüljön az a pizza, minden olasz azt vallja, hogy a nápolyi pizzánál nincs jobb a világon!
   ..és természetesen minden régiónak meg van a maga különleges pizzája.. ;)

Íme az igazi olasz pizzatészta receptje.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  •  250 ml melegvíz
  • 2 dkg élesztő
  • só 
  1. A víz felében, egy teáskanál cukorral, felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Majd a felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, pici só, kidagasztjuk, és szobahőmérsékleten 1 óráig.
  3. Majd kinyújtjuk és innentől már egyén ízlés kérdése. 
  4. Előmelegített sütőben, 180fokon, 10-15 perc.

Nincsenek megjegyzések: