La pizza italiana
Nekünk a gulyás , az olaszoknak pedig a pizza jutott. Elképesztő hogy mennyire büszkék a pizzájukra!Ugyan már, gulyás leves?!Honnan ez a nagy pizza imádat?Miért is különleges az olaszoknak?
A minap vacsorázni mentünk egy pizzázóba én és pár olasz, este 9kor. Igen, itt elég lazán veszik az ebéd és vacsora időt, nem nagyon kapkodnak el semmit. Míg nálunk, kicsiny kis magyar honban, egy átlag család este 6-7 fele megvacsorázik, itt ez este 8-9 fele ejtik meg, szóval fel is borult a kis bioritmusom.
Virsli és sült krumpli |
Hisz ugye, a pizza hazájában nem csak a Hawaii pizza létezik...itt csak a képzelet, na meg a türelem szab határt. A pizza sült krumplis verziónál kicsit elgondolkodtam...szóval igen, a pizza tetején egy nagy adag sült krumpli figyel téged. De nem, az egészség tudatos olaszok nem vétkeznek ekkorát. Ahány zöldség, annyi pizza!Ruccolás, paradicsomos, hagymás, brokkolis, cukkinis, céklás, padlizsános, gombás, és még sorolhatnám. Nagyon sok zöldséget esznek, és tesznek a pizzára is.
savoiai Margit kitályné |
Ne feledjük el a másik tipikus nápolyi pizzát, a Marinara, amely paradicsom szószból, fokhagymából és oregánoból áll.
Bárhogy is szóljon a legenda, bárhol is készüljön az a pizza, minden olasz azt vallja, hogy a nápolyi pizzánál nincs jobb a világon!
..és természetesen minden régiónak meg van a maga különleges pizzája.. ;)
Íme az igazi olasz pizzatészta receptje.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 250 ml melegvíz
- 2 dkg élesztő
- só
- A víz felében, egy teáskanál cukorral, felfuttatjuk az élesztőt.
- Majd a felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, pici só, kidagasztjuk, és szobahőmérsékleten 1 óráig.
- Majd kinyújtjuk és innentől már egyén ízlés kérdése.
- Előmelegített sütőben, 180fokon, 10-15 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése