Vajas croissant
,,Először Bécsben készítették a török ostrom leverésének ünneplésekor, a hold alak pedig a törökök zászlaját szimbolizálja.Franciaországba Marie Antoinette jóvoltából került, aki odavolt ezért a bécsi különlegességért. A croissant mára eggyé olvadt Franciaországgal, osztrák eredete teljesen a feledés homályába merült..."
forrás: franciakonyha.network.hu
Egy-két recepttel próbálkoztam, de a család erre bólintott rá.Nagyon egyszerű, nem kell tőle félni.Bármilyen receptet olvastam, mindegyik azt írta, hogy napokig hagyjam állni, pihentetni, átgyúrni, pihentetni, átgyúrni...
...így hát variáltam, és ez lett belőle,: házi vajas croissant.. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 csipet só
Az élesztőt, 2 evőkanál cukros vízben felfuttatjuk.
A vajat a lisztbe elmorzsoljuk, majd a maradék cukorral, sóval, és az élesztővel összedolgozzuk, és kivajazott tálbab, letakarva, hűtőben pihentetjük 4-5 órát.
Pihentetés után, lisztezett deszkán szép, fél centi vastagra nyújtjuk és egyenlő oldalú háromszögelte vágjuk.
Feltekerjük, szépen megformázzuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk.Tetejüket felvert tojássárgájával megkenjük, és 180fokora előmelegített sütőben k. 25 perc alatt megsütjük.
Természetesen megtölthetjük őket csokival, lekvárral vagy akár sósra is csinálhatjuk.Csak a fantáziánkon múlik.. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése