Kék szőlős szilva torta
Ismételten csak azt tudom mondani, hogy lehet hogy ez a torta létezik, de ez az elkészítés módot én álmodtam meg.Nagyon finom nyári desszert, de természetesen bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Hozzávalók:
Piskóta, 24cm tortaformához:
- 5 tojás
- 5 kanál cukor
- 5 kanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só.
- 3 kanál kakaó por
Krém:
- 5 dl tejszín
- 5 dl yoghurt
- 20 dkg szilva + 3-4 szem a tortába
- 3 kanál cukor
- 2 csipet só
- 1 cs. zselatin (Horváth Rozi félét ajánlom)
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg szőlő
A tojásokat, cukorral, sóval habbá verem (ha a kanállal egy formát rajzolunk bele és az már nem esik össze, akkor jó).
A lisztet, kakaót, sütőport elkeverem, majd a tojáshoz szitálom, laza mozdulatokkal elkeverem.Előmelegített sütőben, 180fofkon, 20 percig, tűpróbáig sütöm.Ezt még egyszer megcsinálom, szóval két lapot sütök.
A szilvát kimagozom és a yoghurthoz adom, majd leturmixolom, lábosba öntöm és el kezdem főzni.Ha már forr, hozzáadom a zselatint, megvárom míg egyet rottyan, majd a tűzről levéve kavargatom és elhűtöm.
A tejszínt felhasználás előtt minimum 4 órára a hűtőbe teszem!!Ez nagyon fontos, hisz akkor nem verődik fel rendesen!A tejszínt habbá verem, majd a már lehűtött yoghurtot belecsurgatom, majd jöhetnek bele a megmosott, apróra vágott szőlő és szilva szemek is.Jól elkeverem, majd jöhet a torta töltése.
Én 10 dkg szilvából lekvárt főztem és azzal kentem meg a torta lapot, majd jöhet a krém három negyede és rá a torta teteje.Majd az egész tortát is befedem ezzel a yoghurtos "masszával", majd hűtőben pihentetem 2 órán át.
1 megjegyzés:
Idén nyáron ha lesz szőlő meg szilva, akkor kipróbálom :)
Megjegyzés küldése